September 2020

Woensdag 9 september

We gaan eerst naar Friesland en wel naar Uitwellingerga, een dorp in de buurt van Sneek. Daar, bij jachthaven De Watervriend, worden we rond het middaguur verwacht voor de jaarlijkse reünie van de "Tafraout groep". Zeven stellen die elkaar ontmoet hebben tijdens camperreizen in Marokko en in een app-groep zitten. De organisatie dit jaar is in handen van Jan en Pieta, de andere deelnemers zijn Cor, Josje, Kees, Dinie, Gerrie, Annie, Frank, Ria, Wobbie en Wim. Co en Lia zijn er deze keer door omstandigheden niet bij. Na de lunch gaan we op de fiets naar een dorp verder, waar een rondvaartboot op ons ligt te wachten. Tijdens de lunch voor de fietstocht en de rondvaart zelf is het droog. Helaas niet tijdens de fietstocht er heen: het kan hard regenen in Friesland. Op de boot zijn er gelukkig de nodige versnaperingen, waardoor we weer een beetje opwarmen.

Terug in de jachthaven krijgen we een viergangenmenu voorgeschoteld. Perfect georganiseerd door Jan en Pieta. Met wat drankjes erbij wordt het een gezellige avond. Op donderdag staat er een bezoek aan Sneek op het programma, compleet met een rondleiding onder leiding van Jan als stadsgids. Met in de avond opnieuw een viergangenmenu onder de luifel en partytent bij Jan en Pieta.

Op vrijdag 11 september, de laatste dag van deze reünie, gaan we naar Joure. Weer op de fiets, nu heerlijk in de zon. Met als hoogtepunt een bezoek aan het museum van Douwe Egberts. En feest van herkenning. Serviesgoed, koffiemolens, blikken enzovoort: bij iedereen stond vroeger wel iets van Douwe Egberts thuis.

Op zaterdagmorgen nemen we afscheid van elkaar. Wij en Frank en Ria gaan nog even verder. Eerst weer naar Geeste, bij het "Speicherbecken". Het is er niet zo druk als een paar weken geleden

Ook in Duitsland heb je knooppuntenroutes voor fietsers. Dus op zondag gaan we naar Lingen, met Frank en Ria. Het is er uiteraard rustig vandaag. Alleen de camperplaats is vol, we zijn blij dat we daar niet staan. Hetzelfde geldt voor de camperplaats in Meppen, waar we op maandag naar toe fietsen. Overigens blijven we het een leuke streek vinden, het Emsland.  

Dinsdag 15 september

In de ochtend nemen we afscheid van Frank en Ria: we gaan beiden een andere kant op. Wij gaan naar het zuiden en stoppen op Camping Brachter Wald in Brüggen. Ergens tussen Venlo en Roermond, net in Duitsland. Het is een camping met veertien ruime camperplaatsen: €11,50 inclusief stroom. En het stadje Brüggen ziet er gezellig uit. Echter de camperplaats daar is ook overvol. De keuze voor de camping blijkt een goede te zijn geweest. Van de aardige mevrouw bij de receptie krijgen we een prachtige fietsroute naar en langs de Maas. 

Woensdag 16 september

Die route fietsen we dus vandaag. Eerst naar Reuver, daarna Beesel, Kessel, Baarlo, Belfeld en weer terug naar Reuver. Inclusief twee keer de Maas over met pontjes. Tot slot via het Brachter Wald, over het terrein van een oude Navo basis terug naar de camping. Een dag vullend programma.

Donderdag 17 september

We gaan op pad naar de laatste halte van deze reis. We rijden langs een tweetal camperplaatsen op weg naar het noorden: Wachtendonk en Wasserstraelen. Beiden kunnen ons niet bekoren, er staat ook bijna niemand. Uiteindelijk stoppen we in Geldern, op de camperplaats "Am Holländer See", waar we nog een aardige plek vinden. In het centrum, op loopafstand, zoeken we een koffietent. Maar dat lukt niet vandaag. Op het plein waar dat zou kunnen, zijn bij graafwerkzaamheden gasleidingen geraakt, en is voor de helft afgesloten. Dus wordt het koffie in de camper en het volgen van de Tour de France.

Vrijdag 18 september

Vandaag hebben we een laatste fietstocht gepland via de "knotenpunktkarte". Opnieuw een flinke tocht van vijf en vijftig kilometer. En opnieuw naar de Maas, naar Nederland. We gaan bij Arcen de Maas over en bij Broekhuizen opnieuw om weer in Duitsland terecht te komen, en uiteindelijk weer in Geldern. Terug op de camperplek blijkt deze helemaal volgelopen te zijn. Het is het begin van het weekend. 

Op zaterdagmorgen gaan we terug naar Apeldoorn na misschien wel de laatste reis dit jaar.